O nas

Historia rozwoju

Sp. z o.o. „FIRMA MOKA” powstała w 1989 roku. Za długie lata swego działania Sp. z o.o. „FIRMA MOKA” stworzyła taka materialną i techniczną bazę na całym terytorium Republiki Białoruś, która pozwala zwiększać ilość przygotowanych produktów co rok, jak również z powodzeniem je realizować.

Sp. z o.o. „FIRMA MOKA”  posiada tylko w Grodnie:

·         Specjalistyczny niskotemperaturowy budynek z AGK o lącznej powierzchni 2 934,3 m.kw.,

·         Dwa centra handlowe o powierzchni 2 274 i 1 021,5 m.kw., 

·         Punkt serwisowy do naprawy samochodów i 25 jednostek sprzętu, w tym 14 samochodów ciężarowych z naczepami chłodniczymi,

·         Baza produkcyjna do przetwarzania ślimaków winogronowych i grzybów dzikich o powierzchni 2 433 m. kw.,

·         Powierzchnie magazynowe 2 294 m. kw.

Na terenie Republiki Białoruś nasza firma posiada 9 baz produkcyjnych i ponad 150 mobilnych centrów zakupowych.

Asortyment produktów:

W 2000 roku nasza firma otrzymała świadectwo weterynaryjne dla przetwarzania ślimaka winogronowego Nr 004 (wydane przez Ministerstwo Rolnictwa i Żywności Republiki Białoruś). Dzięki temu możemy dostarczać nasze produkty na terytorium państw UE.

W 2004 roku Sp. z o.o. „FIRMA MOKA” otrzymała certyfikat systemu zarządzania jakością ISO 9001:2000, oraz certyfikat zgodności systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności na podstawie zasad HACCP.

Od 2016 roku Sp. z o.o. „FIRMA MOKA” posiada międzynarodowy certyfikat zgodności systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu na zasady HACCP do produkcji ślimaka winogronowego mrożonego, szybko mrożonych warzyw, owoców, grzybów i ich mieszanin, świeżych warzyw, owoców i grzybów, marynowane grzyby, półprodukty pod kątem zgodności FSSC22000, ISO22000:2005, SMJISO 22000-2006 Stowarzyszenie certyfikacji Rosyjska Rejestracja. Co gwarantuje wysoką jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów.

Oddany do eksploatacji w 2005 roku  specjalizowany budynek do przetwarzania grzybów dzikorosnących oraz owoców i warzyw pozwala wytwarzać 21 600 ton mrożonek w przeciągu roku lub 48 milionów pakietów zapakowanych produktów, jak również przechowywać codziennie ponad 1000 ton wyrobów gotowych.